Odchází od vás zaměstnanci? Možná za to může špatné klima

Pracovní prostředí je jedním z klíčových faktorů ovlivňujících spokojenost zaměstnanců. Ukazuje se, že to, jak se lidé v práci cítí, je pro ně stejně důležité jako plat a nejrůznější benefity. Horko, hluk či nevhodný nábytek vedou ke stresu. Ten se následně promítá jak do poklesu motivovanosti, tak do nižší výkonnosti, větší chybovosti a může skončit odchodem či dlouhodobou nemocí zaměstnanců.

Podle nedávného výzkumu Evropské agentury pro bezpečnost a zdraví při práci trpí až polovina všech zaměstnanců na pracovišti stresem. I české průzkumy ukazují, že až pro 40 procent Čechů je zaměstnání zdrojem stresu. Ten se projevuje v nižších výkonech v práci i vyšší chybovosti a častějších zdravotních úrazech. Kromě toho jsou nespokojení zaměstnanci častěji nemocní a rychleji odchází za jinou pracovní nabídkou.

Zásadním zdrojem stresu může být nevyhovující pracovní prostředí. Kromě nadměrného hluku může problémy způsobovat například i špatná teplota či obecně nevhodné klima. Vysoká teplota vede k únavě, bolestem hlavy a nepříjemnému pocení. Klimatizovaná či příliš chladná místnost zase k možnému nachlazení a vyčerpání organismu, který se musí vyrovnávat s velkým teplotním rozdílem.

Špatně vyřešené větrání, nedodržení počtu pracovníků na daný prostor či použití nevhodných materiálů může vést k celkově špatnému klimatu. To je nejen nevyhovující pro dlouhodobý pobyt, ale může to být dokonce zdraví ohrožující. Přílišná vlhkost způsobuje rozvoj plísní. Dařit se bude v takových podmínkách i bakteriím. Suchý vzduch pak může zapříčinit dýchací obtíže, bolesti hlavy či pálení očí.

Kromě dodržení všech předpisů, dostatečného větrání a vhodného zastínění prostor může situaci zlepšit i umístění rostlin či zelených stěn, nastavení pravidel pro minimální a maximální teploty v kancelářích a neustálé monitorování klimatu ve vnitřních prostorách.

S tím si hravě poradí moderní meteostanice, které jsou navíc dnes velmi dostupné, takže firmy finančně nezatíží. Kromě hlídání teplot a vlhkosti nabízí některé z nich i funkci Comfort index, která na základě několika parametrů vyhodnocuje, zda jsou podmínky vhodné pro dlouhodobý pobyt.

Nastavení zdravého a příjemného prostředí je základním předpokladem, že se u vás lidé budou cítit dobře a budou moct odvádět dlouhodobě kvalitní práci. Vnitřní klima byste proto rozhodně neměli podcenit.