Slaďte se s fázemi Měsíce

Máme těsně po úplňku, který má na někoho pozitivní účinky, na někoho ty negativní, ale pojďme se podívat, jak to s fázemi měsíce doopravdy je.

Že citlivější jedinci nemohou za úplňku spát a vlci v té době vyjí na Měsíc, není žádná novinka. Ačkoliv stále chybí jasné vědecké vysvětlení, řada lidí věří, že má Měsíc vliv na procesy v přírodě i v našem životě. Kromě přílivu a odlivu ovládá také biorytmus rostlin, zvířat a lidí. Pokud se naučíte pohyb Luny sledovat, může pracovat ve váš prospěch. Jednotlivé fáze pomůže pohlídat lunární kalendář i moderní meteostanice.   

Měsíci trvá přesně 29,5 dne, než oběhne Zemi. Díky tomu ho můžeme během roku pozorovat v různých fázích, kdy takzvaně dorůstá a couvá. Každé fázi je pak přisuzovaná jiná síla a podle zastánců lunárních kalendářů se hodí vyhradit si je pro jiné aktivity. Pokud si nejste jistí, zda jde jen o babské rady, nebo by na této teorii skutečně mohlo něco být, zkuste sledovat chování vaší zahrádky a rostlin v okolí. Zastánci přísahají, že dodržování pravidel přináší větší úrodu i zdravější půdu.

Novoluní

Znamená začátek. Měsíc a Slunce se překrývají a nám se zdá, jako by na obloze Luna chyběla. Půdu nyní necháme odpočívat a nabírat energii. Nesázíme ani nepřesazujeme, zeminu neryjeme. Můžeme ale zastřihnout stromy a keře, které nejsou v této fázi tolik citlivé na zásahy.

Dorůstající Měsíc

Energie i míza rostlin se z kořenů přesouvá do horních částí. Sbíráme plody i léčivé byliny. Natrhané plody budou mít větší šťavnatost a déle nám vydrží. Můžeme začít sázet a hnojit.

Úplněk

O magické síle úplňku už toho bylo napsáno spoustu. Měsíc dokončil polovinu své cesty okolo Země a je nejviditelnější. O úplňku rostliny nestříháme, ani zaštipujeme. Stejně jako někteří lidé jsou totiž v této fázi citlivější na jakékoliv zásahy. Babky kořenářky ale věří, že byliny natrhané právě za úplňku mají mnohem větší sílu a účinnost.

Couvající Měsíc

Při ubývajícím Měsíci se voda a živiny stahují dolů ke kořenům. Je proto vhodná doba pro sklizeň brambor, cibule a veškeré kořenové zeleniny. Před novem věnujte pozornost také trávníku. Pokud v této fázi zastřihnete zahradu a vyplevelíte záhonky, bude vše dorůstat pomaleji.

Ve které fázi se Měsíc daný den nachází, můžete sledovat v takzvaném lunárním kalendáři. Novoluní a úplněk najdete vyznačený i v některých diářích. Mnohem snazším a modernějším způsobem je však využití meteostanic. Řada z nich už dnes totiž právě fáze Měsíce zobrazuje. Kromě toho navíc meteostanice přidají i informace o venkovní teplotě a vlhkosti. Budete tak mít mnohem přesnější informace, které pomohou v rozhodování, do které zahradnické práce se pustit.